Alster från Alvesta

För konstintresserade är Alvesta tågstation väl värt ett besök men missa inte chansen att träffa bygdens kreativa själar i deras ateljéer på hemmaplan.

Utställning i Alvesta tågstation

Utställningshallen i Alvesta tågstation bjuder på allehanda konst i en vacker stationsmiljö. Här finns varierande utställningar av lokala och regionala kulturarbetare men också av folkhögskolans konst- och konsthantverkselever. I en kreativ blandning presenteras världskulturer såväl som lokala stoltheter och liksom tågstationens korsande rälsar syftar utställningarna till gränsöverskidande tankebanor.

På tågstationens andravåning ligger Alvesta turistbyrå och ett antikvariat där tågresenärer kan fylla på reselektyren. För aktuella utställningar i Alvesta tågstation se kommunens hemsida här. Väl i Alvesta är Galleri Småland väl värt ett besök där ett femtiotal väletablerade lokala konstnärer ställer ut i en gemytlig sekelskiftesmiljö. Det aktuella programmet hittar du här.

Livsfarkost av Henrik Campanello

Fler inspirerande verk kan ses hemma hos några av bygdens konstnärer. En av dem är Henrik Campanello som ställer ut i Gåvetorp strax norr om Alvesta. Campanello började sin karriär som möbelsnickare men övergick snart till att experimentera med andra material.

Idag arbetar han med alltifrån trä och plexiglas till betong och brons. Ett koncept som följt honom genom åren är livsfarkosterna - inspirerade av kubanska flyktingars hemmasnickrade pråmar i jakten på en bättre tillvaro. Mer om Henrik Campanello.

Träskål av Ulf Jansson

En annan lokal konstnär är träsvararen Ulf Jansson vars verk och andra svarvade alster finns på display hos möbelsnickare Jonas Svensson i Härlöv. Ulf är mest känd för sina millimetertunna skålar där han förenar ett okonventionellt formspråk med överraskande materialkombinationer.

Skålarna är skurna, målade och utsmyckade på sätt som väcker betraktarens fantasi. I utställningslokalen finns också Jonas Svenssons handsnickrade möbler av småländskt lokalproducerat trä.