Tyrolen

Tyrolen är en folkpark från 60-talet som än en gång sprider musikal glädje och folkligt engagemang. Under sommaren arrangeras drive-in bio, motorträffar, konserter, festivaler, loppisar och skördefester.

Bild på Tyrolen

År 1962 slog Tyrolens dansbanor upp portarna för första gången. Olle Olofsson stod för bygget och konstnären Sven Truedsson målade de karäkterstiska tyrolermotiven som föreställer tidens internationella och lokala kändisar. Under åren som kom utgjorde Tyrolen en populär samlingsplats för bygdens ungdomar och här spelade artister som Hep Stars, Hootenanny Singers och Östen Warnerbring. Publikrekordet sattes av Sven-Ingvars 1968 med närmare 3666 dansanta besökare. Ett rekord som står sig än idag.

På 70-talet lades Tyrolen ned och förutom några sporadiska återupplivningsförsök låg parken i träda ända fram till 2008. Idag kan besökare återigen ta en sväng på de kulörta dansbanorna tack vare ett helhjärtat engagemang och gediget restaureringsarbete av lokala arrangörer.

Bild på Tyrolen

Liksom tidigare är det musiken som står i centrum. Timbuktu, Dungen, och The Ark har spelat här och under sommaren arrangeras nischade musikfestivaler som Muskelrock (rock), Psykjuntan (progg) och Kalabalik (electro/synth).

Ett annat populärt evenemang under sommaren är motorträffarna Olles Onsdagar som hålls varje vecka. Här står amerikanska muskelbilar och välputsade klassiker för underhållningen.

Man arrangerar också drive-in bio, loppisar och framåt hösten anordnas en småländsk skördemässa med närproducerade varor till försäljning. Tyrolen är utan tvekan ett av Smålands mest spännande besöksmål där ung som gammal är välkommen att ta del av den återuppväckta folkparksandan. Besök deras hemsida för information om kommande evenemang.