Västra Sigfridsleden - En pilgrimsled genom Småland

Det finns ingen bättre medicin mot vardagens bekymmer och besvär än att kravlöst vandra genom sköna landskap. Västra Sigfridsleden är en vandringsled som gör gott för både kropp och själ.

Västra Sigfridsleden i Moheda

Västra sigfridsleden är den småländska etappen av den berömda Pilgrimsleden som sträcker sig mellan Santiago de Compostela i norra Spanien och Trondheim i Norge. Att vandra hela denna 400-mil långa led är en bragd och erfarenhet för livet, men en eller några dagars vandring genom Småland är en bra början och kan vara en fantastisk upplevelse.

I dagsläget går Västra Sigfridsleden från Ingelstad, genom Växjö, Alvesta och Moheda för att sedan fortsätta norröver och avslutas vid Nydala Kloster i Värnamo kommun.  Delen genom norra Alvesta kommun bjuder på vacker och orörd natur. Längs med leden finns många kyrkor, sevärdheter och besöksmål. Här listas några av de populäraste inom Alvesta kommun tillsammans med lämpliga rastplatser och matställen. Vi har valt att beskriva den från söder till norr men det går lika bra att börja från andra ändan.

Från Alvesta till Dansjö

Alvesta är en utmärkt mellanstation eller startpunkt för att proviantera och få tips på sevärdheter från turistbyrån i Alvesta tågstation. Första kilometern norröver går på strövstigar men leder snart ut på mindre landsvägar genom ett vackert landskap upp mot Dansjön.

Här kan du välja mellan att gå öster eller väster om den avlånga sjön. Den markerade östra sidan passerar intill lantgården Gåvetorp som erbjuder övernattning i självhushåll. Här finns också den lokala konstnären Henrik Campanellos ateljé och utställningslokal. Väljer man att gå till väster om sjön finner man Kronobergshed. Här finns bland annat fornlämningar, gårdsbutiken och caféet Smedjan i Dansjö, Golfklubbens restaurang och ett STF vandrarhem.

Rastplats med bänkar och utsikt

Moheda och norröver

Efter Dansjö forsätter leden norröver till nästa anhalt, Moheda. Moheda är ett mindre samhälle med matbutik, ett skolmuseum, en lanthandel med lokala delikatesser, och ett bageri med prisbelönta rågkringlor. Ett par kilometer öster om Moheda ligger den välkända loppisen Östregård och strax norr om finns gårdsbutiken Thoragård. För övernattning vänder man sig till Vegby Bolslgård B&B. Tänk på att Moheda är den sista möjligheten att proviantera inför vandringen upp till Nydala kloster!

Efter Moheda fortsätter leden genom natursköna områden längs stigar och sparsamt trafikerade landsvägar. Vid Slätthög kyrka finns toalett och vatten, och strax därefter ligger Broaskog gårdsbutik och café. En liten avstickare från leden tar dig till sjön Fiolen. På sjöns västra sida erbjuds övernattning i stuga på Mellskogs gård. Härifrån går leden genom obebyggda skogar, förbi spegelblanka sjöar, för att fortsätta över Alvestas gränser och vidare mot  Nydala genom Ohs och Skuggebo.