Cykelleden Åsnen runt
Cykelleden Åsnen runt
Cykelleden Åsnen runt
Cykelleden Åsnen runt
Cykelleden Åsnen runt
Se & Göra Aktiviteter

Cykelleden Åsnen runt

Cykla delar av rundan eller ge dig ut på en fyradagarstur runt sjön Åsnen.Cykelleden Åsnen runt är ca 14 mil. Den utgår från Alvesta och fortsätter runt hela sjön Åsnen.

Knappt halva sträckan är helt bilfri och går på de gamla järnvägsbankarna. Leden tar dig genom en gammal och intressant kulturbygd som bjuder på naturupplevelser och intressanta sevärdheter. I paketet ingår bl.a. boende, frukost och smörgåspaket. Leden följs via en färdbeskrivning som mailas ut efter bokningen är slutförd.

Dag 1 Alvesta -Torne, ca 30 km
Du startar från Alvesta järnvägsstation och beger dig mot Blenda och Blädinge kyrka. Senare under dagen anländer du till Huseby där du ar möjlighet till en guidad tur, lunch och besök i den fina trädgåden. Slutdestinatonen för dagen blir Torne gård.

Dag 2 Torne - Urshult, ca 35 km
Under denna dag kommer du att cykla nära sjön Åsnens västra strand. Åsnen är Smålands tredje största sjö. Åsnen har en yta av 150 km², en sammanlagd strandlinje av 737 km ett medeldjup på bara 3 m, som djupast 14 m. Sjön har ett antal fjordar, den största är Skatelövsfjorden som är över en mil lång.

Dag 3 Urshult - Ingelstad, ca 35 km
Idag går färden genom Urshult, för att strax fortsätta på en banvall. När du kommer fram till Rössmåla börjar en slingrande väg, cykla på och njut av omgivningarna och fortsätt färden mot Väckelsång. Järnvägsbanken du nu cyklar på är den forna Ronneby - Tingsryd - Växjö banan.

Dag 4 Ingelstad - Alvesta, ca 50 km
Du beger dig norrut och upptäcker Tegnaby, Teleborg slott och de vackra sjöarna i Växjö centrum. Ni fortsätter in i Växjö mot utvandrarnas hus och Smålands museum. Efter ett stopp i Växjö hoppar ni tillbaka på cykeln och trampar vidare mot Alvesta.