Riksdagsmannagården i Alvesta
060813-skatelöv-4 riksdagsmanna gården.jpg
Riksdagsmannagården i Alvesta
Riksdagsmannagården i Alvesta
Se & Göra Sevärdheter Museer

Riksdagsmannagården i Alvesta

Här vävdes det burgna bondehemmets vardag samman med riksdagspolitiken och kampen om den viktiga järnvägen under 1800-talet.
Riksdagsmannagården ligger centralt belägen i vad som en gång utgjorde Alfvestad by.

Hembygdsgården
Hembygdsgården – Riksdagsmannagården är alltid öppen och utgör tillsammans med Hagaparken en viktig mötesplats i Alvesta. Kom gärna hit och ta en picknick, titta på de fina byggnadsminnena eller varför inte sätta sig ned och bara ta det lugnt i den fantastiska och kulturhistoriska miljön.

Samtliga byggnader är för säkerhets skull alltid låsta och larmade och funderar ni på att göra ett besök vänligen kontakta Norra Allbo hembygdsförening.

Museum
Hembygdsgården – Riksdagsmannagården med mark och byggnader, med undantag av loftboden, utgör i sig ett levande museum med rötter från den tidigare Riksdagsmannagården (även kallad Eriksgård och Södregård). Utöver det finns här föreningens museum vilket innehåller allt mellan himmel och jord men framförallt återspeglar hur det var att leva i 1800-talets Småland.

Öppetider
Med anledning av den pågående coronapandemin tar man för tillfället endast emot förhandsbokade besök, vänligen kontakta Norra Allbo hembygdsförening för bokning.

Arkiv och läsesal
På hembygdsgården – Riksdagsmannagården finns utöver muséet även en läsesal med arkiv och föreningens referensbibliotek vilket innehåller föreningens års- och hembygdsbok Värendsbygder samtliga årgångar. Utöver föreningens eget arkiv finns här flertalet unika arkiv från hela föreningens verksamhetsområde.

I dagsläget är endast ett fåtal arkiv förtecknade på papper, men ett förteckningsarbete är påbörjat och kommer snart att vara klart och tillgängliggöras i hembygdsgården. Utöver föreningens eget arkiv är följande arkiv nämnvärda exempel.

– Axel Q Svenssons forskningsarkiv – Släktberättelser i Norra Allbo

– Lars-Erik Olssons forskningsarkiv – Gamla Alvesta med omnejd

– Nils Lindström bildarkiv – Vyer över Alvesta kommun

– Tage Berggrens forskningsarkiv – Fasta fornlämningar i Norra Allbo

Öppetider
Med anledning av den pågående coronapandemin tar man för tillfället emot endast förhandsbokade besök, vänligen kontakta Norra Allbo hembygdsförening för bokning.