Elisabeths Trädgård Restaurang & Café Huseby bruk
Se & Göra Mat & Dryck Restauranger

Elisabeths Trädgård Restaurang & Café Huseby bruk

Njut av god mat i en grön skön miljö.
Menyerna följer säsongen och allt som serveras är hemlagat och med högt kvalitetstänkande.

En viktig stolthet på ett gods på 1800-talet var en köksträdgård som kunde leverera färska grönsaker, rotfrukter, frukt och bär under så lång säsong som möjligt. Det var frun på godset som ansvarade för odlingar, hönsen, köket och dess ekonomi.

På Huseby Bruk var det Elisabeth Stephens som skötte trädgården från att hon kom till godset som nygift 1880 till dess hon gick bort 1911. Hon förde kassabok över hur många ägg som värptes i hönshusen, hur mycket grönsaker som såldes på torget i Växjö och vad kokerskorna lagade i herrgårdsköket.

Hon berättar stolt i brev till Joseph när han befinner sig i riksdagen i Stockholm – vilken duktig trädgårdsmästare hon lyckats anställa och hur druvorna mognar i vinkastet. Hon tar med sig fröer hem från resorna till Medelhavet och utvecklar köksträdgården.

Idag har vi återskapat Elisabeths trädgård med hjälp av ritningar, foton och inköpslistor av fröer som hittades i en låda på vinden.

För Elisabeth var det viktigt med närproducerad och omsorgsfullt tillagad mat från grunden. Idag ligger Husebys restaurang, Elisabeths, mitt bland grödorna i köksträdgården. Genom vår matlagning fortsätter vi att föra vidare hennes tankar om hållbarhet, kvalitet och äkthet – från jord till bord.